Vlada RS nastoji omogućiti “Mesoproduktu” da radi

Bez autora
Mar 23 2010

Vlada Republike Srpske (RS) nastojaće da nizom mjera omogući da bijeljinska klaonica ''Mesoprodukt'', jedina u BiH koja ima sertfikat za uslužno klanje stoke, ponovo radi punim kapacitetom. Mesoprodukt kao klaonica velikih kapaciteta treba da postane klaonica modernog tipa i da stoji na usluzi svima koji se bave distribucijom i preradom mesa. To je sertifikovana klaonica koja najkvalitetnije može pružati usluge klanja. Nelegalan uvoz stoke postoji i treba ga pod hitno spriječiti. Agencija za sigurnost hrane u BiH nije funkcionisala skoro tri godine zbog nepostojanja Upravnog i Nadzornog odbora, što je nedopustivo, a u tom periodu su se dešavale loše stvari, kao na primjer da uđe meso iz Brazila ili iz zemalja Beneluksa iako u RS i BiH ima i viška stoke - i svinja i goveda.

Vlada RS nastoji omogućiti “Mesoproduktu” da radiVlada Republike Srpske (RS) nastojaće da nizom mjera omogući da bijeljinska klaonica ''Mesoprodukt'', jedina u BiH koja ima sertfikat za uslužno klanje stoke, ponovo radi punim kapacitetom, rekao je danas ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković.

"Mesoprodukt kao klaonica velikih kapaciteta treba da postane klaonica modernog tipa i da stoji na usluzi svima koji se bave distribucijom i preradom mesa. Mi imamo sertifikovanu klaonicu koja najkvalitetnije može pružati usluge klanja", rekao je Gluhaković nakon obilaska klaonice.

On je napomenuo da nelegalan uvoz stoke postoji i da ga treba pod hitno spriječiti.

Gluhaković je istakao da Agencija za sigurnost hrane u BiH nije funkcionisala skoro tri godine zbog nepostojanja Upravnog i Nadzornog odbora, što je nedopustivo, a u tom periodu su se dešavale loše stvari, kao na primjer da uđe meso iz Brazila ili iz zemalja Beneluksa iako u RS i BiH ima i viška stoke - i svinja i goveda.

On je napomenuo da će Vlada i Ministarstvo trgovine i turizma, s tim u vezi, učiniti maksimum napora kako bi zaštitili domaću proizvodnju.

"Kampanjom da kupujemo domaće proizvode, jer samo za njih znamo da su kontrolisani, kao i edukacijom građana RS da uzimaju domaće proizvode, možemo mnogo postići, pa i u sprečavanju nelojalne konkurencije", rekao je Gluhaković.

Direktorka ''Mesoprodukta" Milevka Damjanović istakla je da je firma otišla u stečaj jer nije bilo posla i nije mogla izmirivati obaveze, ali da bi nakon revitalizacije, za koju očekuje da će se do polovine aprila razriješiti, ponovo punom parom trebalo da krenu u posao.

''Raspolažemo sa dvije linije za klanje goveda i svinje. Kapaciteti su 120 svinja i 60 grla junadi na osam sati. Jedini imamo sertifikat za klanje papkara iz uvoza dobijen 2006. godine. Nikad nismo u potpunosti iskoristili taj sertifikat jer nam rad ugrožava veliki uvoz robe i klanje na crno", rekla je Damjanovićeva.

Vlasnik Mesoprerađivačke industrije "Leder" Bijeljina Milan Lazarević rekao je da je rad mesoprerađivača u bijeljinskoj regiji veoma težak i dodatno otežan nelojalnom konkurencijom i uvozom stoke.

"Mi smo izabrali da otkupljujemo domaću stoku i od tog mesa prodajemo svježe meso, ali otkako smo počeli da radimo najveći problem nam stvara uvoz razne sirovine nekontrolisanog porijekla. Takve sirovine na tržištu su napravile pometnju i u cijeni i u kvalitetu", rekao je Lazarević pri susretu sa Gluhakovićem.

On je dodao da je, iako podržava širenje tržišta, dolazak magamarketa donio dodatnu pometnju za mesoprerađivače "jer se u njima prodaju kojekakvi mesni proizvodi koji su došli sa strane, kao i svježe meso koje je prethodno bilo smrznuto".

"U posljednje vrijeme bilježimo i ulazak određenih prerađevna iz Makedonije i Crne Gore, a jasno je da oni nemaju sopstvenu sirovinu. Po kojim osnovima takva prerađevina može da uđe na naše područje", zapitao je Lazarević, navodeći da je situacija u ovoj oblasti gotovo bezizlazna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik